Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A D-vitamin hasznáról

2018. február 06. - Benke Rita

vitamine-d.jpgA megfelelő D-vitaminszint fontos az egészségnek, de indok nélkül nem lehet szedni. A JAMA-ban megjelent tanulmány szerint azok az idősek, akik kálciumot és D-vitamint szednek, ugyanolyan valószínűséggel szenvedhetnek csonttörést, mint azok, akik nem szednek.

A tanulmány készítői több mint 31 ezer 50 év feletti ember adataiból vonták le a fenti következtetést.

A kutatás nem ítéli feleslegesnek a D-vitaminkúrát, de csak akkor, ha hiány van belőle a szervezetben. Ugyanakkor fontos, hogy a kálcium-szint is megfelelő legyen, különben a D-vitamin nem szívódik fel jól. Kúra közben pedig fontos mérni a szint alakulását.

Azoknak az időseknek, akiknél csontritkulást és D-vitamin hiányt állapították meg, a D-vitamin mellett tanácsos bifoszfonátokat és kálciumot is szedni.

A D-vitaminnak a vérben lévő szintje sok tényezőtől függ. Azoknál az afro-amerikai nőknél, például, akik orális fogamzásgátlót szednek, emelkedett  D-vitamin-szintre lehet számítani, ami lecsökken, ha abbahagyják az ösztrogének szedését.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a menopauza idején a nők szervezetében a D-vitamin normális szintjének csak 60%-a van jelen.

Minden korú embert fontos emlékeztetni arra, hogy a D-vitamin a napsugarak hatására szintetizálódik  a bőrön keresztül. Ezért tanácsos nyáron kitenni az arcot, a nyakat, a karokat és a kezeket a napsugarak közvetlen hatásának, nyáron 10-15, télen 20-30 percig.

A D-vitamin kevésbé található meg az élelmiszerekben, de felszívódását optimalizálni lehet kálciumban gazdag étrenddel, és nem szerencsés ez utóbbiakat együtt fogyasztani olyanokkal, amelyek csökkenthetik a pozitív hatást, mint a spenót, a szőlő, a csokoládé, a kávé, a teljes kiőrlésű kenyér és a tésztafélék.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5713638188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása