Táplál, tisztító, emésztés segítő. Két francia dietetikus méltatja a Le Figaróban a szezámolaj pozitív hatásait.
A szezámolaj gazdag Omega 6-ban és Omega 9-ben, de szegény Omega 3-ban. Sok benne az antioxidáns, segíti az ideg- és az agyi sejtik jó működését. A filoszterol pedig csökkenti a koleszterint. Fontos, hogy az olajat hideg sajtolással állítsák elő.
Jól viseli a főzés-sütés hőjét, de jobb, ha csak az utolsó pillanatokban, elkészülte előtt tesszük az ételbe. Salátára is kitűnő.
Az olajat tanácsos a hűtőbe tenni, hogy ne avasodjon meg.
A dietetikusok ajánlják reggeli szájöblítésre: egy kiskanálnyi eltávolítja a mérgező anyagokat és erősíti a fogakat. Ugyanakkor, lenyelve megkönnyíti az emésztést.
A szezámolaj az Ajurvédában központi szerepet a masszázsban kap. Bemasszírozva stimulálja a vér- és a limfatikus keringést és csökkenti a gyulladásokat.
Kozmerikai célokra minden típusú bőrre alkalmazható. Kivételt képeznek az allergiára hajlamosak. Nem tömi el a pórusokat, sok E-vitamint tartalmaz, serkenti a sejtek megújulását.