Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Sportolással a poszt-traumatikus stressz ellen

2018. október 26. - Benke Rita

cardio-workout-e1406570508482.jpg

Számos kutatás foglalkozott az utóbbi időben azzal, hogy milyen következményei lehetnek az ember agyára egy traumának.

A poszttraumatikus stresszt négy tünet jelenlétekor állapítják meg. a trauma újra élése, a kényszeres elkerülése, a szuperidegesség és a megváltozott viselkedés alapján.

Aki átélt ilyen helyzetet, könnyen felismerheti ezeket a jeleket: a trauma flash-back-szerű újra átélését, elkerülését mindannak, ami felidézheti a traumát okozó eseményt, a kedély és a memória hullámzását, az idegrendszer állandó „védelmi készenlétét”, ami más zavart, például álmatlanságot is okoz.

A The Lancetben nemrég megjelent tanulmány szerzői több mint egymillió különböző pszichés problémával küzdő emberrel foglalkozott 4 éven keresztül. A kutatócsoport megállapította, hogy a rendszeres sportolás eredményesen segít a traumák feldolgozásában.

Az Acta psychiatrica Scandinavicában publikált másik kísérletben a kutatók azt bizonyították, hogy azok, akik pszicho-farmakológiai terápián kívül rendszeresen sportolnak, hamarabb legyőzték a traumás stresszt. Hetente egyszer részt vettek egy 30 perces kardio-fitneszen, orvosi ellenőrzés mellett és minimum ezer lépést kellett gyalogolniuk naponta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1114322709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása