Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Miért fontos az esti mese?

2019. június 13. - Benke Rita

http_media_oudersvannu_nl_m_7oeudv22futy_jpg.jpg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a csecsemőknek 3 hónapos korukig napi 14-17 óra alvásra van szükségük.  Három éves kortól 10-13 órára. Az alvás alapvetően fontos, mert az agy akkor rögzíti a nappal szerzett ismereteket – írja a Le Figaro, amely interjút készített erről Valérie Roumanoff pszichoterapeutával.

-Segíti-e az elalvásban a kisgyermeket a meseolvasás?

-Feltétlenül. Ez egy békés pillanat, amikor a szülő teljesen a gyermeknek szenteli magát. A mai életritmus mellett ez ritka dolog. A gyerek ilyen kivételezettnek érzi magát. A szülők nem a mosogatással vagy egy vita befejezésével vannak elfoglalva, és ezt a kicsik értékelik.

-A felolvasott történetek csillapíthatják-e a gyerek nyugtalanságát?

-Igen. Minden a történettől és attól függ, hogy hogyan olvassák fel. Át kell élni, el kell játszani a szereplőket, így a gyermek is résztvevőnek érzi magát. Felesleges azonban „baba-hangot” használni. Jó azonban, ha lélegzetünk ritmusát összehangoljuk a kicsiével. Ezt gyakorolni kell, de mesés eredményt hoz. Ha a gyerek nyugtalankodik, nyugtalan tempóban kell olvasni és majd apránként lassítani a tempót és ezzel a gyerek is megnyugszik.

-Milyen történeteket kell előnyben részesíteni?

-Az egyik könyvemben a történetek olyan állatokról és emberekről szólnak, akik elalszanak és álmodnak. A gyerek azonosul velük és elalszik. Egy másik írásomban a szereplőkkel olyan  dolgok történnek, amilyenekkel a gyerekek is találkoznak. Mivel a mesében minden jól végződik, a gyerek úgy érzi, hogy a saját problémái oldódnak meg, sőt, a mese is sugallhatja a megoldásokat.

-Mire támaszkodott ezeknek a könyveknek a megírásában?

-Hipnózissal és metaforákkal foglalkozó elméleteket tartalmazó könyvekre.  Az esti mese a hipnotizálásnak a legtermészetesebb módja. Elképzeltetünk a gyermekkel dolgokat, utaztatjuk különböző színű világokban. Ez az utazás folytatódik az álomban.

-Rövid meséket kell olvasni, vagy hosszabbat folytatásokra osztva?

-Erre nincs szabály, de a gyermeket figyelmeztetni kell, hogy nem tudjuk egy alkalommal végigolvasni, hogy ne nyugtalanítsa, mi lesz a történet vége.

-És mi a helyzet az illusztrációkkal?

-Két iskola van. Lehet megmutatni a képeket, vagy képzeletre hagyatkozni. Kell, hogy a gyereket a képek irányítsák. Kell, hogy el tudja képzelni, amit látni akar. Ha becsukja a szemét, jobban el tud szakadni a valóságtól és el tud aludni.

-Mennyi időt kell az esti mesére szánni?

-Ami fontos, határt kell neki szabni, mert a gyerek rendszerint mindig többet akar. Jó szokás az is, hogy a gyerekkel együtt olvassunk, amikor már abba a korba kerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3114889752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása