A sok szénhidrát cukorbetegség-hajlamot okozhat a magzatnál. Dán kutatók 63 ezer nő adatainak elemzésével jutottak erre a következtetésre.
A legegészségesebbnek tartott mediterrán diéta ezúttal nem ajánlható, mert sok tésztát, kenyeret, ezzel glutént tartalmaz.
Az 1986 és 2007 között keletkezett adatokból a kutatók azt szűrték le, hogy a túlzott gluténfogyasztás növeli annak kockázatát, hogy a születendő gyermek 15 éves korára 1. típusú cukorbeteg legyen. Akinek anyja napi 20 gramm vagy annál több glutént fogyasztott a terhesség alatt, az dupla kockázattal számolhat azokhoz viszonyítva, akinek szülője kevesebb, mint 7 grammot fogyasztott.
A kutatók szerint ennek lehetséges oka, hogy a glutén megváltoztatja a magzat emésztőszerveinek baktériumfaunáját. Javasolják a leendő anyáknak a kiegyensúlyozott étrendet, amelyből a glutént sem kell teljesen kizárni.
Amellett, hogy további kutatásokra van szükség ezen a területen, a tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy az 1. típusú diabéteszben a szervezet nem termel inzulint, ami a glükóz feldolgozásával és szabályozásával kapcsolatos számos problémával jár.