Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mi az, amit az embernek 30 éves kora előtt meg kell tanulnia

2021. január 09. - Benke Rita

monologues-of-a-thirty-year-old-virgin-.jpg

A Business Insider szakemberek bevonásával közel két tucat olyan dologra hívja fel a figyelmet, amelyek segítik a boldogulást, ezért nem árt, hogy ha a korai felnőttkorban megtanuljuk őket.

1.Belátni a tévedést. Halasszuk el az azonnali érzelmi választ, gondolkodjunk, hogy ne az egónk, hanem az agyunk döntsön.

2.Őszintén elnézést kérni. Ez magába foglalja, hogy gyorsan kell történnie, személyesen, magyarázattal, hogy miért történt a hiba és hogy a jövőben nem fordul elő.

3.Okosan beosztani az időt. Ebben a legfontosabb feltétel, hogy egyszerre csak egy feladatot végezzünk. A multitasking kontraproduktív. Sok energia megy el az egyikről a másikra való alkalmazkodással. Tanácsos a munkaidő korlátozása is. A kezdeti produktivitás, ahogyan azt már Henry Ford is felfedezte, csökken heti 40 óra után.

4.Tisztelettel nemet mondani, ha nem rendkívül fontos dologról van szó, hacsak nincsen feltétlenül szükség segítségre.

5.Empátiát érezni mások iránt. Ez alapvető része az emberi kapcsolatoknak. Meg kell próbálni a másik ember szemszögéből látni a dolgokat. A pszichológusok szerint aki erre képtelen, az gyakran önimádó.

6.Testnyelven kommunikálni. Van, amikor a testbeszéd mindent el tud mondani valakiről, még mielőtt megszólalna. Ezt ki lehet fejezni azzal, hogy nem szakítjuk félbe partnerünket, vagy azzal, hogy ránézünk azután is, hogy befejezte mondandóját. Arckifejezéssel azt is tudta adhatjuk, hogy mi a véleményünk arról, amit elmondott. Mi is olvashatunk a partner viselkedéséből, például ha mosolyog, de a szeme körül nem keletkeznek ráncok, valószínűleg nem őszinte a mosolya.

7.Törekedjünk barátot szerezni környezetünkben. Ez igényel némi ügyességet. A pszichológusok szerint könnyebben lehet barátságot kötni, ha az ember bizalmas dolgokat mond el magáról. A partner ezt méltányolja és az esetek többségében viszonozza is. Az a taktika is hatásos, ha egyszerűen csak több időt töltünk az illetővel.

8.Tanuljunk meg kis javításokat elvégezni a ruhánkon, pld. gombot felvarrni. Pénzt takarítunk meg és nem kerülünk kényelmetlen helyzetbe, ha mindig van nálunk egy varrótű.

9.Tanuljunk meg legalább egy idegen nyelvet. Megtanulunk másképpen gondolkodni és megismerünk egy addig ismeretlen országot. Egyes tanulmányok szerint a kétnyelvűség javítja a kognitív képességeket.

10.Kezeljük szigorúan a pénzügyeket. Ügyeljünk a bevételek és kiadások egyensúlyára, képezzünk tartalékot váratlan eseményekre.

11.Tanuljunk meg egyedül is eltölteni a napot, például olyan programokkal, amelyek csak nekünk tetszenek. Ez lehet egy múzeum, egy koncert, egy klubfoglalkozás.

12.Nyilvánosság előtt beszélni. Vannak különböző taktikák, amelyekkel a hallgatóság figyelmét le lehet kötni és a saját izgatottságot levezetni.

13.Alkudni. Itt aranyszabály, hogy nagyobb összeggel kell kezdeni, mint amekkorát elérni akarunk, például a fizetésben.

14.Elkészíteni néhány alapvető ételt.

15.Beszélgetni.

16.Segítséget kérni. Ebben nincsen semmi szégyellnivaló. Akitől segítséget kérünk, még megtisztelve is érzi esetleg magát, hogy kompetensnek tartjuk az adott probléma megoldásában.

17.Randevúra hívni valakit. Ez személyiségfüggő, típusmondatok nincsenek. A férfiak általában nyílt kérdéssel teszik, a nők inkább közvetettel.

18.Illő öltözetben megjelenni a munkahelyen. Nem a külső a legfontosabb, de köztudott, hogy annak alapján is véleményt formálnak az emberről. Egy felmérés szerint a szín is fontos, a kék és a fekete leginkább bizalomgerjesztő, a skála másik végén a narancsszín áll.

19.Időben felkelni. Nem javasolt, hogy üssük le az órát és aludjunk tovább, mert a krónikus elkésőket sehol nem szeretik.

20.Erélyesen kezet fogni. Egy felmérés szerint az emberek 70%-a nem biztos abban, hogy elég határozott-e a kézfogása. A gyenge kézfogást bizonytalanságnak ítélhetik munkahelyi és más kapcsolatokban egyaránt.

21.Egy rövid, frissítő szunyókálás megengedhető napközben is, ha fáradtnak érezzük magunkat. Arra azonban vigyázni kell, hogy utána lassan vegyük fel a függőleges pózt, különben sokáig kábák maradunk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5316374054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása