Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mit tehetünk gyermekünk könnyű álmáért?

2017. december 15. - Benke Rita

sleeping-baby.jpg

Az első gyermeknél a még tapasztalatlan szülők egyik aggodalma, hogy tudnak-e majd aludni, illetve, hogyan viselkedik éjszaka a baba.

Az aggodalomnak van alapja, mivel az egy éven aluliak 30%-a nyugtalanul alszik  – mondja a Le Figaróban Céline Martina, gyermekpszichiáter, aki hasznos javaslatokkal is szolgál a témában.

Az éjszakai felébredéseknek 4-6 hónap után már nem az az oka, hogy éhes. Az esetek 15%-ában lehet valamilyen étellel, pl. tehéntejjel kapcsolatos intolerancia, reflux, fülfájás…De az már az első hónapokban kiderül, hogy természeténél fogva jó vagy rossz alvó lesz-e.

Mit tehet a szülő mégis azért, hogy a baba jól aludjon? Rendszerességre kell szoktatnia. Segítenie kell a biológiai óra beállításában. Ez érvényes az étkezésekre, az elalvásra és az ébredésre.

Fontos, hogy a kicsi meg tudja különböztetni az éjszakát és a nappalt. Nem helyes égve hagyni szobájában a villanyt. Két éves kor előtt a kicsik nem félnek a sötétben. A nappali alvások alatt sem kell besötétíteni.

A baba a mély alvás alatt tűnik a legnyugtalanabbnak. Kapkodva lélegzik, mozog a szemhéja, karja, lába mozog.  A szülők tévesen gondolják, hogy nem érzi jól magát. Ilyenkor nem szabad közbelépni.

A baba azzal a képpel ébred fel, amellyel elalszik, ezért fontos, hogy ez a kép számára megnyugtató legyen, egy rámosolygó anyáé, apáé, általa ismert személyé. Ilyenkor ébren is sokáig csendben marad, esetleg újra elalszik. A szülő sokszor túl gyorsan bemegy hozzá, nem hagy neki időt arra, hogy újra elaludjon. Nem szabad rögtön felvenni, beszélni hozzá, etetni, mert a továbbiakban csak így tud elaludni.A kicsinek nappal is aludnia kell, erre szüksége van, hogy jól fejlődjön az agya.

A gyerek már egészen kis korában megérzi, hogy szülei milyen lelkiállapotban vannak. Ha idegesek, feszültek, ő is nyugtalan lesz – figyelmeztet a francia pszichiáternő.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr413480297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása