Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Készüljünk fel a szomorú őszre!

2018. október 21. - Benke Rita

oszivitamin.jpg

Gyengeség, aluszékonyság, dekoncentráltság…szervezetünk jelzi, hogy vége a nyárnak, itt az ősz, és hamarosan következik a tél.

A kis madarak ilyenkor sűrűbben rájárnak a napraforgó magra, hízniuk kell, hogy kibírják a hideg napokat. Az embernek is fel kell erősítenie a szervezetét, amit leginkább vitaminokkal érhet el.

A B-vitamincsoport, a C és az E vitamin a legalkalmasabb erre a célra.

A B-vitamin, különösen a B12 energetizálja mind a testet, mind az agyat. B-vitaminban gazdag élelmiszerek a tojás, a sajtok, a tej, a joghurt. Segítenek a triptofánt tartalmazók is. Ez egy aminósav, amely jelen van a proteinek nagy részében és javítja a kedélyt, a koncentráció-készésget. Enyhíti a stresszt és vas, kálcium, szénhidrát jelenlétében növeli a szerotonint. Ilyen szempontból jó forrás a főtt tészta.

A C-vitamin véd a fertőzésektől, megkönnyíti a vas felszívódását, antioxidáns. Sok C-vitamint tartalmat a káposzta, a brokkoli, a paprika, a spenót és a citrusfélék.

Nem szabad kihagyni a zsírban oldódó vitaminok közül az E vitamint, azaz tokoferolt, amelyet a máj tartalékol, és nem szükséges rendszeresen fogyasztani élelmiszereken keresztül. A máj kis dózisokat  bocsát ki belőle, amikor a szervezetnek szüksége van rá. Évszakfordulón napi adagja maximum 36 mg. Értékes antioxidáns, késlelteti az öregedést.

Az E-vitamin természetes forrásai mindenekelőtt az olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag. Gazdagok rostokban, zsírsavakban, magnéziumban, káliumban. Az ideális a naponta 5-6 szem. Idesorolható még az avokádó is.

Nem kihagyható erősítő a vas, a magnézium a fáradtság és a feszültség enyhítésére. Sok magnézium van a szárított gyümölcsökben, és kálium az édesburgonyában, amelyben nyomokban jelen van a kálcium, a cink és a magnézium is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5814309965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása