Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Több szénhidrát, kevesebb protein az agy védelmében

2018. december 15. - Benke Rita

2-brain.jpg

Táplálkozásunkkal is elősegíthetjük agyunk öregedésének lassítását - a sydney egyetem kutatásának eredménye a Cell Reports-ban jelent meg.

„Jelenleg nincs hatásos gyógyszer a demencia kezelésére. Lehet lassítani ezt a betegséget, de megállítani nem. Ezért azt kutatjuk, hogy milyen diéta alkalmas a folyamat lassítására” – mondják a kutatók.

Különösen jónak tartják ebből a szempontból az okinavai hagyományos étrendet, amely csak 9% proteint tartalmat: sovány halat, szóját, növényeket és nagyon kevés marhahúst. A szénhidrát fő forrása az édesburgonya.

A kutatók a kísérletükben egereket tápláltak olyan szénhidrátokkal, amelyek sajt- és tej keményítőiből és proteinekből származnak. Figyelmüket a hippokampuszra koncentrálták, mivel az agynak ez a része megy először tönkre a neurodegeneratív betegségekben.

A kísérlet kimutatta, hogy a kevés proteinből és több szénhidrátból álló diéta némi javulást eredményezett a memóriájukban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5214485352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása