Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A sportolás ideje módosítja biológiai óránkat

2019. április 30. - Benke Rita

fitness_tips-1080x583.jpg

A fizikai tevékenység módosítja biológiai óránkat előre vagy hátra aszerint, hogy mikor végezzük.

Az ember minden fiziológiai funkcióját, csakúgy mint az állatokét, az idő dimenziója, a fény és a sötétség váltokozása szabályozza. Enzimeknek, hormonoknak, proteineknek kell termelődniük és felszívódniuk pontosan meghatározott időszakokban. Ezt több minden módosíthatja, például az alvás, az étkezés és a sport is.

A kaliforniai, a San Diegói és az arizonai egyetem kutatói mutatták ki, hogy ez utóbbi hogyan hat biológiai óránkra. A The Journal of Physiology-ban megjelent tanulmányukban számoltak be tapasztalataikról. 101 emberrel végeztettek napi egy órában, de a nap különböző szakaszaiban futószőnyeges gyakorlatot. A kísérlet során, amelyet 5 és fél napig folytattak, 90 percenként mérték vizeletük melatonin-tartalmát. Így derült ki, hogy a reggel 7-kor vagy 13 és 16 óra közötti sportolás egy órával hátra viszi biológiai óránk mutatóit, míg az este 19 és 22 óra közötti ugyanennyivel előre állítja. Ezzel szemben nincsen semmi hatása a biológiai órára az éjjel 1 és 4 óra közötti sportolás.

A kutatók szerint ezeket az eredményeket fel lehet használni az utazások során fellépő időeltolódás, valamint az éjszakai munka negatív hatásainak csökkentésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4314794682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása