Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Egészségünk szempontjából nem mindegy, hogyan pihenünk

2020. április 07. - Benke Rita

3224606276_d407cdd69f_k.jpg

Az Egészségügyi Világszövetség (WHO) állandóan felhívja a figyelmet arra, hogy az ülő életmódnak milyen veszélyei vannak.

Ugyanakkor fiziológiai paradoxon, az embernek arra is szüksége van, hogy pihenjen, takarékoskodjon az energiáival.

Hogyan árthat tehát a pihenés? A Los Angeles-i Southern California egyetem kutatói az okokat egy tanzániai gyűjtögető-vadász törzs szokásainak tanulmányozásával kereste. A hadzák a falvaktól távol élnek, csak vad növényeket, húsokat esznek. Ritán betegednek meg, bár többet alszanak, mint a nyugati ember, átlagosan 9-10 órát.

A kutatók szerint ennek oka a pihenés módjában van. A hadzák nem ülnek székre, guggolnak, vagy térdelnek és ezt a pózt gyakran változtatják.

A kísérlet alanyainak elektromiográffal mérték alsó végtagjaik aktivitását, combjukra akszelométereket raktak és kiderítették, hogy az izmok aktivitása intenzív marad, csak 20-40%-kal alacsonyabb, mint járás közben. A széken ülés viszont csak addig igényel izomenergiát, amíg kinyújtjuk a lábunkat.

A szék, úgy tűnik tehát, nem ideális számunkra, mivel az ember fiziológiája nem tűri a totális stopot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6815594418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása